GLEN lielais logo GLEN mazais logo

Piedziivojot Sakartvelo/ Gruziju

Šī ir dienasgrāmata par projektu attiistibas izgliitiibas jomaa sadarbībā ar “Georgian Association of Women in Business”. Projekts no augusta 2006 tiek īstenots kopā ar Christina no Vācijas un Inga no Igaunijas.

Wednesday, October 04, 2006

Kalnainaa Svaneti: 2.dala


Komunikaacija ar cilveekam visliidziigaakaa geneetiskaa materiaala dziivnieku.




Sveiki!
Te juus redzat muusu jaunos biznesmenus.
Jaa, un taa mes visu nedeelu ik pa divaam dienaam traucaamies uz jaunu ciematu ar muusu
"limuziinu". Limuziins uz kalnainaa cela pie lieliem akmeniem palecaas..Nemot veeraa, ka pagriezieni bija loti strauji, tad pirms taa tika dots signaals- gadiijumam, ja otrpus kalnam kaads brauc , lai zina, ka ir veel kaads auto. Vispaar jau Gruzija loti daudzaam mashiinaam ir nolauzti un nozagti saanu spoguli, liidz ar to mashiina tiek pozicioneeta, balstoties uz salona centraalo spoguli.
Ai, joprojaam taa satiksme un iipasi reizes, kad jaaiet paari ielai Tbilisi, mani loti traumee...
Nu jaa, Svaneti - veel mees apskatiijaam muzeju.Pec seminariem, daliibnieki mus veda paraadiit skaistas vietas, mineraaluudeni. Latali ciemataa uzraapaamies vieteeja svaanu tornii "koshka" - dikti jau tas viss bija aizraujoshi. Eedam lieliskus aabolus, un secinaajaam, ka bazniicu arhitektuura Svaneti ir citaada kaa paareeja Gruzija.
Pedeja diena mes taa teikt, aizlaizhamies un trijataa ar Nivu braucam uz Ushguli, kur ir visaugstaak apdziivotaa vieta Eiropaa. Celsh ir gruuts, paari upiiteem peldam ar mashiinu, un vispar ir superiigi. Vaditaajs muus izlaizh Ushguli, un saka- nu jus, te meitenes pastaigaajat, pafotografejat, un driz brauksim atpakal.. Tas ir ko?! 3 st. te traucaamies augshaa, lai 5 minuutes pastaigaatu? Atceramies veco labo ekonomikas sakariibu- kursh maksaa, pasuuta muuziku, un ejam pastaigaaties uz 4.st.Ik pa laikam vins zvana, un zino, ka tuvosies lietus.. Tomer daba ir tik skaista un drusku briiviibas, kaa ari celaa satiktas govis mums liekas interesantaakas par visu paareejo. Telefonu atsleedzam un pirms tumsas caur ciematu atgriezhamies pie vadiitaaja. Ciemata ukrainu meitene, kas iepreceejusies gruziinu gimenee mums paraada suveniirus, pabaro ar karstu tikko ceptu maizi, un pat runaa ar mums angliski.Mans triumfs ir parunaaties ar 90 gadiigo tantinu gruziiniski, un prieks, ka ja pat es nesapratu visu, ko vina teica, tad vina manus jautajumus saprata :))
Ediens Svaneti ari bija interesants, drusku pietruuka auglu, jo tik augstu kalnos tie neaug iipashi daudz. Nedeelai ejot uz otru pusi, makslinieki mums daavina ziimeejumus, profesors skaita dzeju, un laikam mana projekta meitenem vistraumejoshaka ir izdariba pedeejaa vakaraa, kad puisi nolemj muusu istabaa veikt rituaalu, peec kura vini kluust braali... Rituaals izpauzhas taa, ka ar kabatas nazi vini abi iegriezh sev rokaa un saskaras vai apmainaas abi ar asiniim.. Taa nu vini ir kluvushi braali, un muusu istabaa ir izpluudushas asinis..Jaatziist, ka vienam no viniem reeta ir loti liela, otram- maza, bet nu tomer, fakts paliek fakts.

Esam apguvushi dazhus vaardus svaanu dialektaa, un 7 no riita sveetdien ar lielaako prieku kaapjam marshutniekaa cela uz Tbilisi- home, sweet home! :)

2 Comments:

  • At 4/10/06 07:11, Anonymous Anonymous said…

    Man sirds mieriga, ka nelika ari jums sabraloties un ar nazhiem durstities!!!
    Paldies par superigajiem aprakstiem!!!
    Laurensija

     
  • At 20/3/07 11:10, Anonymous Anonymous said…

    Apraksti superiigi-vienkaarsi truukst vaardu!

     

Post a Comment

<< Home